• Novinky

            • Kurz na ochranu života a zdravia - 3. ročníky

            • Tento týždeň absolvovali naši tretiaci Kurz ochrany života a zdravia. V pondelok 29. 5.2024 navštívili okresné riaditeľstvo hasičského zboru v Žiari nad Hronom. Po úvodnej prednáške si mohli pozrieť aj materiálne vybavenie tejto stanice. Pýtali sa na množstvo vecí, ktoré súvisia s touto zaujímavou ale aj náročnou prácou.

              Utorok bol mimoriadne zaujímavý. V rámci civilnej a zdravotnej prípravy nás navštívili príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky z 1. mechanizovanej brigády Pozemných síl z Topoľčian. Okrem teoretických poznatkov si pre našich študentov pripravili praktické cvičenia. Každý mal možnosť otestovať si svoje vedomosti z poskytovania prvej pomoci, nadobudnúť nové praktické zručnosti zo sebaobrany a zistiť svoj fyzický stav pri zdolávaní prekážkovej dráhy. Pri týchto náročných fyzických úlohách išli niektorí až na hranicu svojich možnosti, ale nakoniec to všetci zvládli. Vojaci odpovedali na všetky zvedavé otázky o prijímacích skúškach, fyzických a psychologických testoch žiakom, ktorí sa pohrávajú s myšlienkou stať sa profesionálnym vojakom alebo hasičom. Akcia mala úspech, a preto ju plánujeme zopakovať opäť v nasledovných ročníkoch.  

            • Celoštátne kolo súťaže SOČ 2024

            • Šimon Zigo, žiak odboru elektrotechnika na Súkromnej SOŠ technickej Žiar nad Hronom sa umiestnil v celoštátnom kole súťaže Stredoškolská odborná činnosť (SOČ) na 4. miesto v odbore elektrotechnika, hardvér, mechatronika.

              Získal aj cenu rektora SPU (Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre), na pôde ktorej súťaž prebiehala. V každom odbore boli za každý kraj zastúpené dve práce, spolu bolo 16 súťažiacich prác a ocenení boli 5 najlepší súťažiaci.

              Gratulujeme za dosiahnutý úspech a sme radi, že naši žiaci vzorne reprezentujú našu  školu.

            • Mladý Mechatronik 2024

            • V dňoch 23.-24.4.2024 sa v Trnave na Materiálovo-technologickej fakulte, Ústave aplikovanej informatiky, automatizácie a mechatroniky konal 8. ročník celoslovenskej súťaže Skills Slovakia Mladý Mechatronik. Organizátormi akcie boli Štátny inštitút odborného vzdelávania, FESTO spol.s.r.o. Bratislava a Slovenská technická univerzita.

              Úlohou tejto súťaže bolo v dvojhodinovom časovom limite skompletizovať a vyriešiť správne zadanú konštrukčnú úlohu z oblasti elektrotechniky, automatizácie a mechatroniky.

              Tejto súťaže sa po svedomitej príprave na zariadeniach PLC (programovateľný logický automat) a elektropneumatickom systéme FESTO zúčastnili aj žiaci našej školy - Ľudovít Nosál a Richard Pavla z III.AM triedy. Umiestnili sa na 9. mieste z 15 dvojíc  a získali certifikát za účasť na súťaže Skills Slovakia Mladý mechatronik.@

            • Deň narcisov 2024

            • Aj naša škola sa už tradične zapojila do verejno-prospešnej zbierky Deň narcisov, ktorú organizuje Liga proti rakovine. Naši dobrovoľníci, žiaci II.AM a II.AP triedy, rozdávali symbolické narcisy v našej škole aj v uliciach mesta. Výťažok zo zbierky bol v tomto roku krásnych 521€. Všetkým, ktorí do zbierky prispeli, ďakujeme.

            • ISIC/ITIC zľava už aj v obchodoch TESCO!

            • Zaregistrujte si Váš platný preukaz ISIC alebo ITIC v aplikácii Tesco Clubcard a
              využívajte zľavu 10% na jeden nákup každý týždeň (pondelok až piatok).
              Potrebné informácie k registrácii nájdete na týchto stránkach:
              https://isic.sk/tesco-2/ alebo https://itic.sk/tesco/.

              V prípade, že Váš preukaz nie je platný, obnovte si platnosť zakúpením známky cez eshop
              www.objednaj-preukaz.sk (platí sa poštovné +3€, adresu doručenia si môžete zvoliť, akú
              chcete).

              V prípade, že ešte nie ste držiteľom preukazu ISIC alebo ITIC, zakúpte si ho podľa inštrukcie
              na našej škole.

            • Dobrovoľníctvo

            • Jar je už tu a naši žiaci v rámci dobrovoľníckej činnosti opäť pomáhali v Domove sociálnych služieb Doména s jarnými prácami na dvore. Žiaci II.AP triedy z odboru Technické lýceum upravili stromčeky a živý plot na dvore Domény a strávili príjemné chvíle spolu s klientmi DSS. Všetkým dobrovoľníkom patrí veľká vďaka.

            • Divadelné predstavenie

            • Dňa 27. marca mali žiaci našej školy spríjemnený deň pred nástupom na veľkonočné prázdniny vtipným anglickým divadelným predstavením pod názvom United Neighbours of London.

            • Krajské kolo SOČ 2024

            • Dňa 22.marca  2024 sa uskutočnila Krajská prehliadka stredoškolskej odbornej činnosti SOČ v Banskej Bystriic na Strednej priemyselnej škole Jozefa Murgaša.

              Z našej školy bolo prihlásených 7 prác v súťažných odboroch:

              • Strojárstvo, hutníctvo, doprava
              • Informatika
              • Ektrotechnika, hardvér, mechatronika
              • Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie

              Dosiahli sme vynikajúce výsledky a veľmi dobré umiestnenie. Práce umiestnené na prvých dvoch miestach v krajskom kole súťaže, postupujú do celoslovenského kola súťaže, ktoré sa tento rok uskutoční v dňoch 24. až 26. apríla 2024  na SOŠ veterinárnej v Nitre.

              Výsledková listina:

              Odbor č. 11 – Informatika

              4. miesto – Daniel Perinaj – Merač CO2

              Odbor č. 12 – Elektrotechnika, hardware, mechatronika

              2.  miesto – Šimon Zigo – Nizkofrekvenčný predzosilňovač

              4. miesto – Martin Kamiač – CNC frézka

              Všetkým účastníkom blahoželáme a postupujúcim prajeme veľa ďalších úspechov v najvyššom kole súťaže.

            • Celoštátne kolo súťaže Zenit v elektronike

            • V termíne 19.3. – 21.3.2024 sa konal 40. ročník celoštátneho kola súťaže Zenit v elektronike v priestoroch  Spojenej školy - Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Banskej Bystrici.

              Našu školu reprezentoval víťaz krajského kola súťaže v kategórii B (žiaci 1. a 2. ročníka) Adam Samuel Duda, žiak II.AP odboru elektrotechnika - priemyselná informatika. O náročnosti súťaže hovorí aj fakt, že v prvý deň súťaže v čase 09:00 – 18:00 hod. žiaci absolvovali teoretický test a riešili komplexný projekt z oblasti operačných zosilňovačov. Praktická časť na druhý deň súťaže bola náročnejšia, žiaci v čase 08:00 – 20:00 hod. navrhovali dosku plošného  spoja a potom realizovali jej výrobu a osadenie súčiastkami pre referenčný teplomer. Išlo o precízny analógovo-číslicový obvod, ktorý je schopný spracovávať signál z dvoch platinových odporových senzorov teploty a dvoch termočlánkov. Či už vplyvom únavy alebo nižšej koncentrácie urobil Adam chybu v zapojení, ktorá ho stála lepšie umiestnenie.

              V konečnom hodnotení všetkých troch úloh skončil Adam na 9. mieste zo šestnástich súťažiacich.

            • Lyžiarsky výcvik 2024

            • V tomto roku sme sa všetci tešili na poriadnu lyžovačku, ale počas lyžiarskeho výcviku, ktorý prebehol v dňoch 26. februára – 1. marca 2024 v Bachledovej doline sa nám sneh strácal pred našimi očami. Počasie nám prialo, veď bolo teplo. Teplo však neprialo snehu. Zamestnanci strediska  robili možné a niekedy aj skoro nemožné, aby si chlapci mohli pod dohľadom inštruktorov do sýtosti zalyžovať na upravených svahoch. Niektorí  prekvapili svojimi schopnosťami hneď v úvode, iní sa snažili zdokonaliť svoje lyžiarske schopnosti. Chlapci si určite užili veľa zábavy a všetci si odniesli nové zážitky.

            • Školské kolo SOČ 2024

            • Dňa   29. februára 2024 sa na Súkromnej SOŠ technickej uskutočnil  46. ročník  školského kola súťaže „Stredoškolská odborná činnosť“. Súťaže sa zúčastnili  žiaci končiacich ročníkov odborov mechanik mechatronik, technické lýceum a elektrotechnika. Žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých dvoch miestach v jednotlivých odboroch, postupujú do krajského kola súťaže, ktoré sa bude konať 22.3.2024 v Banskej Bystrici.

              Výsledky súťaže:

               

              Odbor 09- strojárstvo, hutníctvo, doprava

              1. miesto -  Jakub Vittek, IV.AP, Renovácia domáceho traktora,

              2. miesto - Andrej Hrčka, Jozef Maďar, IV.AP, Renovácia motokáry

              Odbor 11- informatika

              1. miesto - Daniel Perinaj, IV.AP, Merač CO2

              2. miesto -  Tomáš Tomajka, IV.AP, Webová stránka pre imaginárnu firmu – Distorted

              3. miesto - Filip Gajdoš, IV.AP, Webová stránka e-schop

              Odbor 12 – elektrotechnika hardware, mechatronika

              1. miesto - Martin Kamiač, IV.AP, CNC fréza

              2. miesto - Šimon Zigo, IV.AP, Nízkofrekvenčný predzosilňovač

              3. miesto - Aleš Kubiš, IV.AP, FPV dron

              Odbor 14 - tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie

              1. miesto  - Filip Gunda, IV.AP, Online aplikácia príprava na maturitnú skúšku - Quiz

            • Valentínska kvapka krvi

            • V rámci kampane Valentínska kvapka krvi sme na našej škole zorganizovali odber krvi pre študentov všetkých stredných škôl v našom meste. Pri tejto príležitosti si prišlo vyhrnúť rukáv celkove 35 darcov, z toho až 18 bolo študentov z našej školy. Zo všetkých odvážnych darcov máme veľkú radosť a všetkým patrí veľké ĎAKUJEME.

            • Jarný tábor 2024

            • Žiaci základných škôl druhého stupňa absolvovali 20.2.2024 u nás ,,jarný tábor". V programe SolidWorks vytvárali žiaci 3D modely, vyskúšali si ručné programovanie, videli ukážky robota IRB 120, vytvorili schému v ProfiCAD systéme,skúsili simuláciu napätia a prúdu v LTspice a zapájali jednoduchý elektrický obvodu v UniTraine. 

              Ďakujeme za účasť a tešíme sa aj na budúci rok.

            • Roboticka súťaž FIRST LEGO LEAGUE 2024

            • 13. februára 2021 naši žiaci a učitelia opäť pomohli pri organizačnom zabezpečení regionálneho kola súťaže First Lego League, ktorá sa konala v priestoroch Mestského kultúrneho centra v Žiari nad Hronom. Za spoluprácu sme boli ocenení aj diplomom.

            • Krajské kolo olympiády v anglickom jazyku

            • Dňa 14. februára 2024 sa v B. Bystrici konalo krajské kolo olympiády v anglickom jazyku a náš žiak Tomáš Tomajka, žiak 4. ročníka sa z počtu 9 súťažiacich umiestnil na krásnom 3. mieste. Za reprezentáciu školy ďakujeme a ku krásnemu výsledku blahoželáme.

            • Deň otvorených dverí 2024

            • 14.02.2024 sa na našej škole konal Deň otvorených dverí. Žiaci základných škôl a ich zákonní zástupcovia zo Žiaru nad Hronom, ale aj zo širokého okolia si prišli osobne pozrieť priestory školy a informovať sa o možnostiach štúdia. Pre návštevníkov boli  sprístupnené triedy s najmodernejším technickým a technologickým vybavením -  učebňa CNC programovania, učebňa strojárstva – grafických systémov, fyzikálne a chemické  laboratórium, učebňa mechatroniky, priemyselnej informatiky, učebne pre odbornú prax a pre teoretickú a praktickú elektrotechniku a fitnescentrum. Žiaci a ich rodičia mali možnosť sa dozvedieť všetko o Duálnom systéme vzdelávania, ako prebieha v škole a na pracoviskách praktického vyučovania vo firmách. Na otázky ohľadne duálneho vzdelávania odpovedali zástupcovia firiem a hlavný majster odborného výcviku  a systému duálneho vzdelávania. Zároveň mali žiaci možnosť si vyskúšať formou vzorových testov prijímacie skúšky na strednú školu zo slovenského jazyka a matematiky, ktoré sú povinné pre prijatie na študijné odbory.

              Súkromná stredná odborná škola ponúka BEZPLATNÉ ŠTÚDIUM a všetky odbory sú zaradené do duálneho systému vzdelávania: 3 – ročný odbor operátor strojárskej výroby, 4 – ročné odbory mechanik mechatronik , programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, elektrotechnika – priemyselná informatika a technické lýceum. Odbory sú určené pre chlapcov  aj dievčatá.  

              Teší nás vysoká účasť a záujem žiakov základných  škôl  a  ich rodičov. V prípade, že ste nestihli prehliadku školy si  môžete dohodnúť osobnú konzultáciu po dohode na sekretariáte školy tel. č. 045/67 333 94.

               

            • ŽIARSKI KARATISTI REPREZENTOVALI NA MAJSTROVSTVÁCH EURÓPY V TBILISI

            • Na európskom šampionáte kadetov a juniorov, ktorí sa uplynulý víkend konal v gruzínskej metropole Tbilisi, reprezentovali Slovensko a Žiar nad Hronom dvaja členovia mestského karate klubu, Adam Dolnický a Alexandra Kalamárová. Náš žiak, Adam Dolnický obsadil konečné 9. miesto a Alexasndra Kalmárová siahala na bronzovú medailu, no nakoniec skončila na 5. mieste.

    • Kontakty

      • Súkromná stredná odborná škola technická
      • Telefón a fax sekretariát: +421 45 6733394, +421 45 6733026
      • +421 45 6733394 +421 45 6733026
      • +421 45 6016100
      • Ing. Ingrid Astachová
      • Ing. Andrea Kosorinská
      • Ing. Eva Šusterová
      • Ľubomír Kršjak
      • Mgr. Vladimír Salaj +421 905 602 885
      • ssostzh.personalne@ gmail.com
      • Dr. Janského 10, Žiar nad Hronom 965 01 Slovakia
      • 45022631
    • Prihlásenie